Gyümölcstorta /idény gyümölcsből/
Hozzávalók:
(26 cm átmérőjű tortaformához)
Piskóta:
- 10 db tojás
- 10 ek. cukor
- 10 ek. liszt
- 1 zacskó vaníliás cukor
Krém:
- 500 g málna / eper / szeder / barack/ meggy
- 150 g porcukor
- 1 citrom leve
- 1 zacskó zselatin (por)
- 2 zacskó habfixáló
- 5 dl habtejszín (+2 dl a díszítéshez)
Elkészítés:
Piskóta:
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, óvatosan beleforgatjuk, majd hozzáforgatjuk a lisztet is. Sütőpapírral kibélelt tortaformába tesszük, 180°-on 50 percig sütjük.
Krém:
A zselatint lábasba szórjuk, ráöntünk ½ dl hideg vizet, 10 percig állni hagyjuk. Közben félreteszünk pár szem gyümölcsöt a krém "darabosításához", a többit botmixerrel összeturmixoljuk. Szűrőbe öntjük, és áttörjük, hozzákeverjük a porcukrot és a citrom levét. A zselatinhoz hozzákeverjük apránként a gyümölcspépet, mérsékelt tűzön addig melegítjük, míg a zselatin teljesen fel nem olvad.
A lehűtött tejszínt kemény habbá verjük, félidőben hozzáadjuk a 2 habfixálót, majd apránként beleforgatjuk a gyümölcszselét is, majd beleszórjuk a félretett gyümölcsszemeket.
A piskótát 3 fele vágom, a krémet 2 részre osztom (3-4 evőkanálnyit félreteszek) és betöltöm.
Felverem a maradék tejszínt kemény habbá, hozzákeverem a félretett gyümölcsös krémet és körbekenem vele a tortát. A maradék habot habzsákba töltöm, és habrózsát készítek. (Kijelöljük a szeletek helyét, és minden szeletre, valamint a torta közepére nyomunk csillagcsővel egy-egy habrózsát.) Gyümölcsszemeket ültethetünk a habrózsa közepére. (Opcionális)